Olen erinäisiä kertoja seuraillut netin laihdutuspalstoja ja tuntenut itseni varsin ulkopuoliseksi. Sellaisia laihduttajia, joilla on yhtä vakava paino-ongelma kuin itselläni on suhteessa aika vähän ja ne harvat joita löytyy tuntuvat suurimmaksi osaksi aivan kummallisilla motiiveilla liikenteessä. Halutaan laihduttaa, jotta "pääsis käyttää nättei vaatteit" tai "vauvamaha näkyis" tai "ois häissä kaunis". Herrajesta sentään miten ulkonäkökeskeisiä syitä laihdutukseen ihmisillä, joilla on huomattavasti ylipainoa. Ei vaan mennyt jakeluun, koska itse haluaisin olla keveämpi lähinnä siksi, että jaksaisin liikkua paremmin. Ei ole kivaa hikoilla ämpärikaupalla pienten fyysisten ponnistelujen yhteydessä, puhumattakaan siitä kuinka kiusallista on muuttua kasvoiltaan punaiseksi kuin paloauto. Kevytkin liikunta saa myös polvet natisemaan, nilkat naksahtelemaan ja seuraavana päivänä aamun ensimmäinen vessareissu on tuskaa täynnä kun jalat kipuilevat niin.

Eräs toinen minua häiritsevä ilmiö runsaamman painon keventäjien parissa on se, että palstoilla tunnutaan käyvän "kuka pystyy syömään vähiten" kilpailua. Huomaan myös itsestäni, että minulla on vaara lähteä mukaan tuohon leikkiin, koska normaalimäärien syöminen on ongelmallista ja syömättä jättäminen oikeastaan helpompaa. Maalaisjärki tuntuu myös huutelevan, että mitä vähemmän syö sitä enemmän laihtuu. Vaikka näin olisikin niin elimistön kidutus ei ole millään muotoa terveellistä ja lisäksi altistaa vain siihen, että jossain vaiheessa repsahtelee ratkiriemukkaasti mässäilemään kaikkien panttauspäivien kalorivajeet sillä sileäksi. Sitä paitsi jonain päivänä sitä pitää ruveta syömään taas ns. normaalisti ja se ei ole välttämättä ihan yksinkertaista jos on totuttanut kehonsa rajuille miinuskaloreille.

Mielestäni pitkällä tähtäimellä paras keino laihdutukseen olisi miettiä joku kohdepaino ja ruveta syömään terveellisesti ruokaa niin paljon kuin tuossa painossa olevien taulukoiden mukaan pitäisi keskimäärin syödä, jotta pysyvät siinä. Laihtuminen ei ehkä ole yhtä vauhdikasta kuin muilla tiukempaa linjaa pitävillä, mutta tavoitepainon pitämisen luulisi olevan helpompaa. Itselleni näissä yritelmissä kompastuskiveksi on nimenomaan muodostunut se, että vauhti ei ole päätä huimannut ja kun netin vertaisryhmällä on paljon nopeampia tuloksia niin sen tarjoama tuki on muodostunut kaikkea muuta kuin tueksi.