Tuossa päivänä muutamana sattui Ylen uutissivulla silmään otsikko Laihuus estää syöpää, jossa kerrottiin Maailman syöpätutkimussäätiön uusista tutkimustuloksista. En oikein tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa. Koko uutinen vaikutti malliesimerkiltä siiten miten kausaalisuhteet ovat sekoittuneet toimittajan päässä, joten päätin tutkia uutisen taustoja vähän tarkemmin.

BBC:n sivuilla oli jo vähän pitempi artikkeli, jonka sisältö oli kuitenkin kutakuinkin sama kuin Ylen vastaavassa. Tässä sentään jo vähän enemmän tutkimuksen suosituksia hienovaraisesti kyseenalaistavia kohtia kuten se, että 2/3 syöpätapauksista ei liity elintapoihin mitenkään. Sekin jäi vähän avoimeksi, että miten suositukset suhtautuvat muitten mahdollisten sairauksien estämiseen.

Päätin vilkaista vielä myös itse raporttia, joka olikin kaikessa tieteellisyydessään varsin mielenkiintoista luettavaa. Tutkimuksessahan oli tehty vaan laaja yhteenveto useista vanhoista tutkimuksista eikä uutta tietoa varsinaisesti ollut. Olikin aika mielenkiintoista huomata, että ihmisen painonvaihtelun vaikutuksia käsittävässä kappaleessa ei ollut otsikkotasolla mainintaa tilanteesta, jossa aikuisiässä paino vähenisi, siis ihminen laihduttaisi. Sellainen kohta toki oli, jossa käsiteltiin painon nousua. Silti juuri tuo laihduttaminen ja vieläpä laihduttaminen normaalipainon sisällä oli otettu yhdeksi suositukseksi ja päätyi maailmanlaajuisesti uutisten otsikoihin! Vieläpä mielenkiintoisempaa oli se, että painoa käsittelevää kappaletta seurasi osio, jossa pohdittiin ihmisen pituuden ja eri syöpätapausten yhteyttä. Hymähdin minäkin mielessäni, että mitä ihmettä, mutta niinpä vain lopputulokseksi tuli siinäkin kappaleessa, että pituudella (tai "tekijöillä, jotka johtavat suurempaan aikuisiän pituuteen") on altistava vaikutus joihinkin syöpätyyppeihin. Miksi emme saaneet sellaista uutisotsikkoa, että Pitkät sairastuvat useammin syöpään?